Banane su vrlo ukusno voće, ali to nije jedini razlog zbog čega ih trebamo jesti što češće. Sadrže 20 posto ugljenih hidrata i to tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu. Zatim nešto belančevina oko 1,4 odsto i sasvim malo masti 0,5 posto, sve ostalo čini voda.

Bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, D i PP. Imaju veoma visok sadržaj vitamina B i zahvaljujući tome dobre su za umirivanje nervnog sistema. Zahvaljujući magnezijumu i vitaminu B6 ublažavaju psihičke probleme, kao npr. normalizuju san i smanjuju razdražljivost.

Od minerala i oligoelemenata u većim količinama su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, hlor i jod. Izrazito obiluju kalijumom, te smanjuju rizik od izlivanja krvi na mozak. Uz to ovaj dragocenu mineral povećava i koncentraciju.

Banane su dobre za bolesti srca i krvnih sudova. Poseduju povoljan odnos kalijuma i natrijuma što je dobro za regulaciju krvnog pritiska i balans vode u organizmu. Pomaže još i kod poremećaja rada creva, čira, reumatoidnog artritisa, srčanih smetnji i još mnogo toga. Takođe su bogate gvožđem pa mogu doprineti stvaranju hemoglobina u krvi, stoga pomoći kod anemije. Kora od banane je takođe bogata voćnim kiselinama i mineralima, pa je upotrebljiva za razne stvari. Nezamenjiva je kada je reč o lepoti ili kod praktične primene u kući.

Protiv bora, akni, mitesera i podočnjaka

Ako se kora od banane za lice upotrebi kao maska, ona može biti čudnovato sredstvo protiv bora. Odlično hidrira i regeneriše kožu, evo kako se priprema:
Izgrebite beli unutrašnji deo kore, izgnjecajte ga malo, te nanesite na mesta na licu gde vam najviše smetaju bore. Radi bolje mogućnosti razmazivanja, možete dodati jednu kašičicu jogurta. Pakovanje je potrebno držati bar pola sata. Ako imate vremena ova maska može se držati i satima kako bi iskazala svoje neverovatno dejstvo. Na kraju je samo dobro saperite.
Takođe je kora od banane za bubuljice korisna, potrebno je svaki dan po 5 minuta izmasirati sa njom lice. Rezultati su vidljivi u roku od nedelju dana redovnog korišćenja ovakvog tretmana. Koristite je dok bubuljice ne nestanu u potpunosti.

Kora od banane za lice bez bubuljica

Bananina kora protiv mitesera je takođe delotvorna. Sa njom možete očistiti pore, rešiti se akni a pri tom ne isušujete kožu.
Uzmete komadić i unutrašnjom belom stranom istrljate kožu gde se nalaze miteseri. Nije potrebno jako utrljavati, važno je biti nežan i strpljiv. Nakon nekoliko minuta blagog trljanja isperite lice. Ovaj proces treba ponoviti još bar 3-4 puta. Koža vam može biti čista u roku od nekoliko dana, zahvaljujući samo jednoj prirodnoj supstanci koja i ne košta ništa. Kriške krastavca su čudotvorno oružje u borbi protiv podočnjaka. Ako ga kod kuće baš nemate, slobodno možete koristiti koru banane.

Otkinite komadić i stavite na oči unutrašnjom belom stranom okrenutom prema koži. Zahvaljujući hidratantnoj osobini i antioksidantima, intenzivira se cirkulacija limfe na tom području, te tako nestaju otrovi koji uzrokuju podočnjake i otok ispod očiju. Nakon deset minuta odmora ustaćete odmornog i naspavanog pogleda.

Kora od banane za lice bez bubuljica

Bananina kora je izvrsno sredstvo za negu suve i ispucale kože. Možete je upotrebljavati kod ispucalih usana, za laktove, pa čak i za veće površine kože npr. umesto mleka za telo. Ako bi ste želeli da vam koža bude meka, slobodno se odlučite za ovaj praktičan i jeftin metod. Potrebno je koristiti je najmanje tri nedelje dva puta na dan. A rezultati će vas oduševiti.

Kora od banane za čišćenje lica može učini vašu kožu blistavom, što postiže pomoću voćnih kiselina koje sadrži. Ona vas rešava odumrlih epitelnih ćelija, ujedno hrani vitaminima i antioksidantima novu i čistu kožu koja dolazi na površinu. Samo nežno protrljajte sa njom lice, pa zatim isperite. Na kraju upotrebite tonik koji će vam izbalansirati pH vrednost kože.

Ako želite osvežiti kožu nakon naporne nedelje ili ukloniti tragove jedne neprespavane noći, kora od banane je neprikosnovena.

Jednu veliku kašiku jogurta pomešajte sa kašičicom meda, tome dodajte oljušteni beli unutrašnji deo bananine kore. Masku nanesite na lice i držite je dvadesetak minuta pre nego što je saperete.

Zahvaljujući hidratacionom dejstvu i antioksidantima, koža će vam odmah delovati odmornije.

Izvor: dijetamesecevemene.com
Foto: pixabay.com