Poznato je da je ulje nevena veoma lekovito. Ima ima antimikrobna svojstva, te je veoma cenjeno u narodnoj medicini. Deluje protiv bakterijskih infekcija (Staphilococcus aureus) kod ogrebotina, opekotina ili posekotina na koži, te sprečava nastanak infekcije.

Zahvaljujući njegovom antigljivičnom dejstvu, uspešno leči gljivične infekcije (npr. atletsko stopalo). Olakšava simptome dermatitisa, te može sprečiti njegovu pojavu koju uzrokuju terapije zračenjem. Deluje kao antiflogistik, odnosno smanjuje razne upalne procese na koži. Svoje pozitivno dejstvo iskazuje na razne infekcije, gnojne rane, rane koje teško zarastaju, ugrize i ubode insekata. U narodu je dobila naziv “biljka kože”, jer čini čudo kod svih tegoba vezanih za kožu, bolesti, rane, a pomaže i kod bolesti limfe. Efikasno rešava problem u slučaju bradavica, cista, čireva, hemoroida, herpesa.

Eliminiše akne sa lica
Nevenovo ulje za akne dokazano deluje, ono podstiče cirkulaciju, čisti masnu i problematičnu kožu lica. Isto tako popravlja njen kvalitet, smiruje ako je iziritirana, pa je dobro za osetljive tipove. Pomaže u slučaju raznih crvenila, ekcema, psorijaze, seboreje ili kod opekotina od sunca. Vrlo uspešno regeneriše kožu i ubrzava proces zarastanja rana. Nevenovo ulje se nanosi spolja na kožu ili se natopi gaza i stavi zavoj, a i modrice možete masirati sa njim. Ulje od nevena za vene je takođe dobro jer ublažava bol i smanjuje otok nogu. Efikasno pomaže u slučaju iritacije i osipa, pa čak i manjeg bola kod male dece zbog pelena.

Napravite sami ulje nevena
Najpre trebate pobrati jarko narandžaste, debele cvetove, takvi najbolje sačuvaju prirodnu boju. Cvetovi (koje su zapravo glavičaste cvasti) beru se kada je sunčan dan, pred samo podne jer su tada najlepše otvoreni. Potrebno ih je prosušiti radi smanjenja procenta vlage. Tim postupkom smanjujemo mogućnost da se nevenovo ulje kasnije pokvari. Sušenje se vrši na toplom mestu, na temperaturi do 35 stepeni, na mestu gde postoji dobar protok vazduha. Ono traje najviše tri dana. Kada to završite, cvetove stavite u teglu i prelite hladnoceđenim uljem. Može biti maslinovo, susamovo, suncokretovo ili ulje bundeve. Nakon toga zatvorite teglu i ostavite na toplo i sunčano mesto da odstoji 4-5 nedelja. Povremeno promućkajte mešavinu. Nakon toga, kroz sterilnu gazu procedite smešu, uspite u čistu staklenu flašu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Neveneovo ulje priprema se na relativno lak način, međutim sklono je oksidaciji. Stoga ga, pre svakodnevne upotrebe obavezno proverite. Može se pokvariti, užegnuti i promenti boju.

Izvor: dijetamesecevemene.com
Foto: pixabay.com