Pčelinji vosak je sasvim prirodna supstanca, služi kao materijal za izgradnju saća, a ujedno ga štiti od vlage. Prave ga mlade pčele radilice starosti 12-18 dana, koje imaju razvijene voštane žlezde u kojima zapravo nastaje. One ga proizvode samo kada ima dovoljno meda i cvetnog praha.

Ovo blago što nam je priroda dala se primenjuje u širokom krugu proizvoda. Između ostalog za pravljenje sveća, kao i pripremu kozmetičkih proizvoda i lekova. Dobro deluje kod reume, za lečenje čira na želucu, kod problema sa sinusima i još mnogo toga.

Sastav i glavna svojstva pčelinjeg voska
Pčelinji vosak je složena mešavina i sadrži preko 300 različitih materija. Od lekovitih supstanci koje se mogu naći u prirodi, on ima najviše trajnih jedinjenja. Njihovo dejstvo i kvalitet vremenom se ne gube. Dok je u voštanim žlezdama pčela radilica, u tečnom je stanju, a u dodiru sa vazduhom se stvrdnjava.
U njegov sastav ulaze 70-75 odsto estri, 11-17 posto ugljovodonici, 12-15 procenata organske masne kiseline, 0,1-2,5 odsto je voda. Uz to sadrži još: više alkohole, karotenoide, aromatične i mineralne supstance i specijalne primese kao što su polen i propolis.
Rastvra se u glicerinu, a potrebno je da se med izcentrifugira. Tačka topljenja mu je između 56 pa čak do 72 stepena Celzijusa. U vreloj vodi se saće topi, pčelinji vosak isplivava na površinu i kada se ohladi postaje čvrst. Potrebno ga je pretopiti i izliti u kalupe.
Boja saća, a samim tim i pčelinjeg voska se menja u zavisnosti od primesa poput cvetnog praha i propolisa. Ako je bez ikakvih dodataka, boja mu je bela do svetlo žute, i ima prijatan miris na med. Onaj drugog kvaliteta je žute do svetlo mrke neujednačene boje. Treća kategorija je sive mrke do tamno mrke neujednačene boje i dobijen je prilikom prerade. Žuto saće ima 75 posto voska, tamno-mrko 60 odsto, a neprozirno svega oko 40 procenata.

Što je pčelinji vosak svetliji, znači da je boljeg kvaliteta. Pri zagrevanju u vodi on ispliva na površinu, a primese padaju na dno ili lebde u vodi. Pod prstima pri gnječenju je elastičan, ne razmazuje se, ne kida se, pri žvakanju se ne lepi za zube. Prilikom struganja daje spiralne listiće, ujednačene strukture i boje. Ako se stavi u peć izgori bez ostatka i prijatno miriše.
Za pčelinji vosak recepti su veoma praktični i možete ih sami isprobati kod kuće. Tako ćete veoma jednostavno na potpuno prirodan način negovati svoju lepotu bez upotrebe veštačkih proizvoda.

Prirodna maska protiv bora za bolju elastičnost kože
SASTOJCI:
30 g meda,
30 g pčelinjeg voska,
30 g soka lukovice belog ljiljana i
30 g soka crnog luka.
Priprema maske:
Otopite vosak u glinenom sudu, pa mu dodajte ostale sastojke. Zatim dobro promešajte i ohladite. Dobijena smesa se nanosi na lice, vrat i područje dekoltea, ujutru i uveče. Ovako pripremljen pčelinji vosak za lice odgovaraće gotovo svim tipovima kože.

Hranljiva maska za lice
SASTOJCI:
70 g meda,
50 g pčelinjeg voska,
sok lukovice belog ljiljana.
Izrada maske:
Pčelinji vosak se najpre rastopi, ostali sastojci mu se dodaju i pomešaju u homogenu masu. Ovu masku možete koristiti 2-3 puta nedeljno, izgledaćete svežije i odmornije.

Izvor: dijetamesecevemene.com
Foto: pixabay.com