Zdravim životnim navikama čuvamo svoje zdravlje koje se prvo vidi na koži. Mladolikost ponajviše proizilazi iz stanja našeg duha i reflektuje se na spoljni izgled. Zdravim životom i radom na sebi iznutra, učinićemo i kožu mlađom.

1. Jedite povrće
Toksini doprinose procesu starenja i to na ćelijskom nivou. Povrće kao hrana bogata antioksidantima usporava proces starenja.

2. Izbacite šećer iz upotrebe
Šećer smanjuje životni vek svih živih vrsta i uzrokuje starenje.

3. Dovoljno spavajte
Osam sati sna je preporučeni optimum. Zahvaljujući snu, organizam se obnavlja.

4. Uvrstite ribu u jelovnik
Naročito treba jesti plavu ribu (sardele, tuna, skuša…) jer je polumasna i bogata omega 3 masnim kiselinama.

5. Zaboravite na cigarete
Pušenje je višestruko štetno a urzrok je i “pušačkog lica”. Koža pušača je bez boje, često izborana i siva. Na to pre svega utiče ugljen-monoksid iz duvanskog dima koji dovodi i do prevremenog starenja.

6. Pijte vodu
Šest do osam čaša vode dnevno hidriraće kožu i zadovoljiće potrebe organizma za tečnošću. Tečnost možete unositi i tako što ćete jesti dovoljno voća i povrća.

7. Redovna fizička aktivnost
Fizičkom aktivnošću i vežbama u skladu sa svojim godinama održaćete tonus mišića i samim tim mladoliki izgled.

8. Izbegavajte mlečne proizvode i ugljene hidrate
Pojedina istraživnja su pokazala da mleko i mlečni proizvodi uzrokuju stvaranje akni pa čak i staračkih pega. S druge strane, prerađeni ugljeni hidrati predstavljaju direktan uzrok raznih bolesti i starenja kože.

9. Konzumirajte maslinovo i kokosovo ulje
Maslinovo ulje sadrži visok nivo antioksidanata i vitamin E. Povećava elastičnost, hidrira je i sprečava njeno opuštanje. Takođe doprinosi bržem zaceljenju ranica i brzoj regeneraciji kože.
Kokosovo ulje možete da upotrebljavate umesto dnevne kreme. Blago navlažite kožu kako bi bolje upijala i potom nanesite manju količinu kokosovog ulja. Možete koristiti kokosovo ulje u bilo kom obliku pa čak i ono jestivo u teglama, koje se može naći u prodavnicama zdrave ishrane. Pogodno je za negu izuzetno suve kože a ima i antiseptično dejstvo.

10. Mentalne vežbe za kvalitetno starenje
Pored rešavanja ukrštenih reči i sudoku zadataka, svoju mentalnu kondiciju možete da održavate i tako što ćete pokušati da svaki dan naučite nešto novo. Na primer, možete pokušati sa učenjem reči stranog jezika. Bitno je da izađete iz komforne zone i postavite sebi nove mentalne izazove.